Groendak bespaart rusthuis hoge energiekosten

Het groendak op het nieuwe deel van rustoord Huyse Fliedermael in Vliermaal blijkt een goede investering. Het is niet alleen ecologisch en mooi, maar ook energiebesparend. Op een totale energiekost van 25.000 euro werd ongeveer 10.000 euro bespaard", vertelt Wim Bierwaerts, bestuurder van Huyse Fliedermael.

"Hoge stookkosten zijn vaak een probleem in bejaardenhuizen. Dankzij het groendak besparen we jaarlijks 45% op de energiefactuur. Dat is mooi meegenomen." De Vlaamse overheid subsidieert groendaken en toch blijft de grote doorbraak, in vergelijking met zonnepanelen, uit.

Dagprijs
Op termijn zullen de gasten van het rusthuis echter wel financieel voordeel ondervinden van het groendak. "Bij de berekening van de dagprijs voor rusthuisbedden en serviceflats moet je rekening houden met de investeringskost. Deze ligt wel wat hoger bij een groendak, maar de energiekost speelt een belangrijke rol in de totale prijsberekening. Als we dit groendak niet hadden laten aanleggen dan hadden we de dagprijs nu moeten aanpassen." Dit bewijst dat het een groendak niet alleen mooi oogt of kan dienen als waterbuffer voor rioleringen, maar dat het wel degelijk energiebesparend is.

Dat het goed gaat met huize 'Fliedermael' blijkt uit de cijfers. Al de rusthuisbedden en serviceflats zijn bezet. "Wij zitten zelfs al met wachtlijsten."

Bron: Het Belang van Limburg, 28 juli 2009